Bu Blogda Ara

10 Ekim 2016 Pazartesi

Rocksmith Kulak Bağlantısı - PS3 Kulaklık Bağlantısı

Arkadaşlar bugün size PS3'ünüzü kulaklık ile nasıl bağlayacağınızı anlatacağım. Benim anlatacağım bağlantı USB üzerinden yapılan kulaklı bağlantısı değil. USB ile bağlantı gerçekleştirdiğinizde Rocksmith oyunundan ses gelmediğine dair bir çok şikayet var. O yüzden ben size stereo çıkışlı herhangi bir kulaklığı PS3'e nasıl bağlayacağınızı anlatacağım. 

PS3'ünüzü stereo kulaklık ile bağlamanız için sesi PS3 AV cable aracılığı ile bağlamanız gerekiyor. Sesi AV cable'dan görüntüyü HDMI cable'dan vereceğiz. AV cable bağlantısı ve PS3'ünüzde yapmanız gereken ayarları anlattığım yazı için: http://ali-yorum.blogspot.com.tr/2016/10/rocksmith-2014-latency-sesteki-gecikme.html

PS3 ü AV ile bağladıktan sonra AV kablosunun üzerindeki kırmızı ve beyaz renkteki RCA kabloları kulaklık girişine bağlamamız için bir çeviriciye ihtiyacımız var. Bu kablonun bir ucunda 2 tane dişi RCA diğer ucunda ise bir tane dişi 3.5mm stereo olması gerekli. Tarif ettiğim kabloyu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. 


Bu kabloyu her hangi bir elektrikçide kolaylıkla yaptırabilirsiniz ya da arama motoruna 2* dişi RCA 1* dişi 3.5mm stereo yazarak internetten de sipariş verebilirsiniz. (RCA deyince elektrikçi muhtemelen anlamayacaktır. Uydu alıcılarının arkasındaki 3 rekli kablo derseniz bilir :) )



Bu kabloyu da kulaklığınıza bağlayarak kulaklık ile PS3 oynama keyfini yaşayabilirsiniz. Ayarları nasıl yapacağınıza dair yazımı okumayı unutmayın. Doğru ayarlar olmadan kulaklığınıza ses gelmeyecektir. http://ali-yorum.blogspot.com.tr/2016/10/rocksmith-2014-latency-sesteki-gecikme.html
Mutlu Günler Dilerim.

Rocksmith 2014 Latency (Sesteki Gecikme) Sorunu ve Çözümü

Rocksmith 2014  ile bir süredir uzun vakit geçiriyorum. Sizlere latency sorunumu ve nasıl çözdüğümü anlatayım.

Latency Nedir?

Latency genelde müzikle uğraşanların kullandığı bir terimdir. Özetle enstrümanınızdan gönderdiğiniz sesin hoparlörden size gelirken yaşadığı gecikmedir. Enstrüman çalanlar bilirler ki bu enstrümanı çalınamaz yapar. Siz bir sonraki notaya basarken bir önceki notanın sesini duyarsınız bu da kafanızı karıştırır.

Ben Rocksmith'i PS3 aracılığı ile oynuyorum. Yani benim vereceğim çözüm PS3 ile ilgili olacaktır.

İlk Deneme

Oyun elime geçtiğinde gitarımı oyunun paketinden çıkan jack ile PS3'e bağladım. Televizyonum LG Smart TV. PS3-TV bağlantısını HDMI kablo ile yaptım. Oyunu açtım ve gitarımı çalmaya başladım. Öncelikle sorun görünmüyordu. Sonra bir şarkı çalmaya başladığımda ses o kadar geriden gelmeye başladı ki ister istemez çaldığım parçayı karıştırıyordum. Yani çaldığınızı duyamıyorsunuz. Duyduğunuz gitarı sanki başkası çalıyor gibi oluyor.


Optik Ses Kablosu

Daha sonra PS3 optik ses çıkışından optik kablo aracılığı ile LG 9.1 ses sistemine bağladım. Ses sistemime güveniyordum. Son derece kaliteli bir ses sistemi idi. Sesi home theater'a yani ses sistemine verdim. Ses sisteminden gelen sesi de oyun moduna aldım. Oyun moduna aldığınızda ses sistemi gelen sesi işlemeden göndereceği için 'latency' yani 'gecikme' en aza inecekti. Öyle de oldu. Artık televizyondaki kadar latency olmuyor. Birçok parça çalarken rahatsız etmiyor. Sadece çok hızlanamıyorsunuz. Sorunu kısmen de olsa çözmüştüm ama çok memnun olduğumu söyleyemem. Biraz hayal kırıklığı oldu.

Ubisoft'un internet sitesinden kısa bir araştırma yaptım. Ubisoft Rocksmith'i analog bağlantı ile bağlanmasını tavsiye ediyor. Peki nasıl yapacağız analog bağlantıyı?

Analog Bağlantı

Analog bağlantı için ihtiyacınız olan kabloyu bulmak için arama motoruna PS3 AV-cable ya da PS3 component cable yazmanız yeterli olacaktır. Bu kablo PS3 alırken kutusundan çıkıyor. Muhtemelen HDMI varken bu kablo ne işe yarar diyerek atmışsınızdır. Ben öyle yapmıştım sonra netten bu kabloyu araştırıp buldum. 
Altın uçlu kablo alırsanız ses kalitesi yüksek olacaktır

Kablonun kalın ucunu PS3'e kırmızı ve beyaz ucunu da ses sistemine ya da TV'ye bağlıyoruz. Benim aldığım kablo ses ve görüntüyü ayırıyor. Siz PS3'ün orijinal kablosunu kullanıyorsanız sizin ki ayrı olmayacaktır. Kırmızı ve beyaz renkte olan uçları bağlayın, diğer uç boşta kalsın. Kabloyu bağladıktan sıra geldi PS3 üzerinden gereken ayarları yapmaya.

Bağlantıyı gerçekleştirdikten sonra PS3 ana menüden Audio Output Settings'e giriyoruz ve ses çıkışını Scart/AV Multi olarak değiştiriyoruz. Bu işlemden sonra görüntüyü HDMI kablodan almaya devam ederken ses çıkışını AV kablo aracılığı ile alıyoruz. 

Bu son ayarı da yaptıktan sonra Rocksmith'den alabileceğiniz en yüksek latency performansını alacaksınız. Bu latency problemini tamamen çözüyor mu diye sorarsanız sanki minicik de olsa latency var gibi geliyor. Amfiye nazaran küçük de olsa bir fark var sanki. Kesinlikle kulak tırmalamıyor ya da çalımı zorlaştırmıyor. Var ile yok arası. bilmiyorum belki ben çok pimpiriğim. 
Umarım yardımcı olmuşumdur. Mutlu günler... 

7 Ekim 2016 Cuma

RockSmith 2014 Aldım

Sizde o 9 aylık bebeğin gitar çaldığı meşhur videoyu görmüşsünüzdür. Bebek oyun konsoluna bağlı gitarla hatasız riff çalıyor. Rocksmith'in iddiası şu: "anyone can play guitar" yani "herkes gitar çalabilir".

Fotoğraf Ubisoft bu konuda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor.


Rocksmith Nedir?

Rocksmith gitarınızı bir gamapad'e dönüştürmenize yarayan bir arayüz. Gitarınızla PC, PS3, PS4, Nintendo Wii üzerinden oyun oynamanıza olanak veren bir yazılım. Rocksmith'i 3 farklı paket ile alabiliyorsunuz. İçinden sadece oyun çıkan bir paket, oyun ve kablodan oluşan bir paket ve oyun kablo ve Epiphone marka gitardan oluşan paket. Sadece oyunu alacak olanlar gitarı konsola bağlamaları gereken bir kabloya ihtiyaçlarının olacağını unutmasınlar. Bu kabloyu ucuz olun diye Çin'den getirtenler var. Benim tavsiyem bütçeniz uygunsa orijinal kabloyu alınması yönünde olurdu. Daha önce bende Çin'den başka bir amaç için kablo getirtmiştim sonuç hüsran oldu. Gitar için kablo önemli arkadaşlar. Ben oyunu ve kabloyu içeren paketi aldım. Gitar olarak da yine Epiphone marka daha üst bir model almayı tercih ettim

 Oyunu açtığınızda karşınıza Rocksmith ile yapabileceklerinizi özetleyen bir menü çıkıyor.

Learn A Song


1. alanda şarkı öğrenme bölümü yer alıyor. Çalmak istediğiniz şarkıyı seçtikten sonra ekranda kaçıncı tel, kaçıncı perdeye basacağınızı gösteren numaralar akıyor. Siz doğru bastıkça size puan veriyor. Bir şarkıya ilk defa girdiğinizde size notaların bazılarını gösteriyor. İlk önce onları çalmayı öğreniyorsunuz. Çaldıkça parçayı zorlaştırıyor ve en sonunda şarkıyı orijinal haliyle çalabiliyorsunuz. Oyunda en çok vakit geçirdiğim yer burası. Yeni bir şarkı açıyorum önce şarkıyı görüyorum ve kendimi tartıyorum. Bu şarkıyı çalabilir miyim çalamaz mıyım bakıyorum. 

Bu bölümün en can alıcı noktası her şarkının küçük parçalara bölünmüş olması. Yani bir şarkıda çok zorlandığım bit bölüm var. Bunu çalmak için her seferinde şarkıyı baştan çalmak zorunda olmuyorum. Açıyorum riff repeater'ı o bölümü çalana kadar tekrar ediyorum. Riff repeater şarkının hızını ve zorluk derecesi seçilebiliyor. Örneğin zorlandığım bir riff çalıyorum çalıyorum. Zorluk derecesini azaltıyorum. Böylelikle çalmam gerek nota sayısı azalıyor. Aynı zaman hızı da düşürüyorum ki antrenman yapabileyim. Riff'i çalabildikçe orijinal hıza ulaşana kadar çalışıyorum. Ardından zorluk derecesini artırarak riffe yeni notalar eklenmesini sağlıyorum. En sonunda şarkının orijinal notasına ve orijinal hızına ulaşıyorum.

Gitar çalanlar bilir. Bir parçanın orijinal notalarına ulaşmak çok zor çoğu zaman da imkansızdır. Siz ya notaları kendiniz çıkarmak ya da birilerinin çıkardığı notalara erişip çalışmak zorundasınızdır. Bir çok şarkı grupla çalındığı için orijinal notalara ulaştığınızda da diğer enstrümanların eksikliğini hissedeceksiniz. Rocksmith bu nokta da bu eksiği kapatıyor .Benim gibi bir müzik grubunun içinde sürekli antremin yapma olanağı olmayan ev gitaristi iseniz Rocksmith size evinizin bir köşesinde sürekli sizinle çalışmaya istekli bir rock grubu bulundurmanızı sağlıyor. 

Session Mode

Rocksmith'i duyduysanız en çok merak ettiğiniz özelliği muhtemelen bu olacaktır. Session mode sizin çaldığınız gitar uyum sağlayan sanal bir ritim grubu. Bu grupta kimlerin çalacağına siz karar veriyorsunuz. Bir kaç davul kiti, bas gitar gibi siz çalarken arkanızda ritim tutacak enstrümanlar mevcut. Listeden ekleyip çıkartabiliyorsunuz. Sonra çalmaya başlıyorsunuz onlar da size ayak uydurmaya çalışıyor. Bu bölümde size gamları da öğretiyor. Bu bölümle hem doğaçlama yapabilir hem de gamları çalışabilirsiniz. Bence güzel düşülmüş bir bölüm

Lessons

Gitar derslerini ve teknikleri bulabileceğiniz bölüm burası. Gitar nasıl tutulurdan başlayarak size elektro gitarı öğretmeyi amaçlıyor. Her dersin video'su var. Video'ları izlerken video'daki kişinin yaptıklarını yapmanızı istiyor. Yapamazsanız tekrar videoya dönüyor. Gitar çalanı bu sefer farklı açılardan görüyorsunuz. Parmaklarına zoom yapıyor. Tam görmenizi sağlıyor. Başardığınızda eğitime devam ediyor. Her eğitimin sonunda alıştırmalar var.  Bu alıştırmalara göre eğitimden puan alıyorsunuz. Düşük puan aldığınız bir eğitimi istediğiniz zaman tekrar çalışabilirsiniz. Parçayı yavaşlatma ve zorluk derecesini ayarlama özellikleri bu bölüm içinde geçerli. Birçok zorlanacağınız eğitim bir kaç parçaya bölünmüş. Size slide eğitimini bir kaç derste anlatıyor. böylelikle sıkılmanızı önlüyor.

Guitarcade

Gitarınızla oyun oynayacağınız bölüm işte burası. İçinde bir çok oyun var ve her bir oyunun bir amacı var. Örneğin bir oyun size sürekli slide alıştırmaları yaptırırken diğer oyun tremolo alıştırması yaptırıyor. Bu oyunları ben çok aktif olarak oynadığımı söyleyemem. Learn a Song kısmı zaten saatlerimi alıyor. Bu bölümü gitar çalmaktan sıkılıp tam oyunu kapatacakken açıyorum genelde. Kapatmadan önce gözüme takılıyor ve bir yarım saat daha gitar çalmama sebep oluyor.

Tone Designer

Gitarınızda birçok amfi, pedal, kabin ve efekt deneyebileceğiniz bölüm burası. Bence oyunun en başarısız bölümü de burası. Hiçbir amfi modellemesinden ya da pedaldan bir verim beklemeyin. Genelde gürültüden hallice bir gitar sesi duyarsınız. Ben bu oyunu PS3 oyun konsolu, LG 9.1 ses sistemi ya da Sennheiser marka kulaklık ile oynuyorum. Ses sistemim ve kulaklığımın kalitesinden şüphem yok. Ses sorunu  PS3'den kaynaklanıyor olabilir. Bilgisayarda ya da başka konsollarda denemediğim için yorum yapamayacağım fakat oyunu almadan önce izlediğim tanıtımlarda da durum böyleydi.


Rocksmith ile Gitar Öğrenilir mi?

Öncelikle herkesin sorduğu şu: Bu oyun ile eline hiç gitar almamış birisi gitar çalmayı öğrenebilir mi? Bence bu sorunun cevabı çok net arkadaşlar. Bu oyun eline hiç gitar almamış birine gitar çaldırabilir fakat gitarı tutuşunuz ve sol el ve sağ el kullanmanız muhtemelen yanlış olacaktır. O yüzden elinize hiç gitar almamışsanız bilen birisinin sizi gözlemlemesi iyi olacaktır. Etrafımda öyle birisi yok diyorsanız 4-5 saat alacağınız gitar eğitimi temel tutuşları ve duruşları öğrenmenize yardımcı olacaktır. Haftalık 1 saat gitar eğitimi veren bir gruba kayıt olduğunuzu düşünürsek 1 aydır gitar çalan biri Rocksmith aracılığı ile gitar eğitimine devam edebilecektir.

Ben birkaç yıldır klasik gitar çalıyorum. Klasik gitarla piyasa diye tabir edilen müzikleri yapmıyorum. Nota biliyorum/öğreniyorum ve bir çok klasik eseri çalmaya çalışıyorum. Bu benim için bir hobi. İşten eve gelince yorgunluğumu gitar ile atıyorum. Asturias, Fur Elise tarzı klasik eserleri çalışıp klavyemi geliştirmeye çalışıyorum. Sadece ritim atarak, veya arpejle şarkı söylemekten nefret ediyorum. Benim istediğim gitarım şarkıyı orijinaline en yakın söylesin ya da benim yorumumla söylesin. Gitar ile az çok aşina olanlar ne demek istediğimi anlamışlardır sanırım. 

Madem Gitar Çalmayı Biliyorsun Ne Diye Rocksmith Alıyorsun?

Sanırım Rocksmith'de beni çeken şey orijinal tonda şarkıyı grup ile beraber çalıyor hissi oldu. Grup ile çalmak metronom ile çalmak gibi. Sürekli parçanın hızını takip etmelisiniz. Gitar çalmak benim için zaten keyifli bir eylem. Bir de bunu konsol oyununa dökünce çalma hevesiniz katlanıyor ve sizi çalışmaya teşvik ediyor. Hem oyun oynuyor hem de gitar öğreniyorsunuz.

Rocksmith Gitar Öğrenmek için Yeterli mi?

Benim gibi klasik gitardan gelen birisinin cevabı kesinlikle hayır olurdu. Rocksmith ile hem eğlenceli vakit geçirerek hem birçok parça öğrenebilirsiniz fakat bunlar sizi müzisyen yapmaz. Gerçekten müzisyen olmak istiyorsanız nota okumayı ve yazmayı muhakkak öğrenmelisiniz.Buna rağmen Rocksmith gitar öğrenirken birçok kişiyi gitardan soğutan sıkıcı alıştırmaları daha zevkli hale getiriyor. PS3 karşısında oyun oynarken bir de bakmışsınız la minör gamını ezberlemiş ve üzerinde hızlanmışsınız. Bu anlamda hem gitara yeni başlayanlar için hem de (benim gibi) orta düzey amatör gitaristler için ideal bir oyun olduğunu düşünüyorum.
Bol müzikli günler dilerim

6 Ekim 2016 Perşembe

Vox VT20+ Elektro Gitar Amfisi - ALL IN 1

Vox VT20+ Elektro Gitar Amfisi - ALL IN 1 (Kullanıcı Yorumları)


90'lı yıllarda çocuk olanlar bilirler. O yıllarda game boylar  vardı. İçlerinde Tetris olurdu. Bazılarında ise Tetris'in yanı sıra bir çok oyun barındırırdı. Bunların üzerinde 99 in 1 yani 1 tanesinde 99 oyun var anlamını taşıyan yazılar yazardı. Vox VT serisi de amfilerin içerisinde bu yönüyle öne çıkıyor. Lambalı bir amfi olmasının yanı sıra bu cihaz 11 amfinin taklidine 3 farklı modda yapıyor. Bir anlamda 99 amfi modellemesi barındırıyor




Sonunda bir Vox Vt20+ aldım. Uzun süredir Vox VT20 serisini takip ediyordum. Öncelikle nasıl bir amfi almam gerektiğini inceledim. Lambalı amfiler, transistörlü amfiler ve hibrit modeller arasında bir çok modele göz gezdirdim. Peki ben alacağım amfiden ne bekliyordum?

Amfiden Ne Bekliyorum

Amfi alırken en zorlandığınız nokta burası olacaktır. Amfi almaya gittiğinizde ya da birine fikir danıştığınızda herkes size bu soruyu soracaktır. Benim amfiden istediğim şeyler çok basit. Slow rock, rock, metal, heavy metal ve henüz adını bilmediğim herşeyi çalsın; bir de gece yatmadan bulaşıkları yıkasın yeter. Arkadaşlar üzülerek söylüyorum ki böyle bir amfi yok ama bunların çok yakınlarında gezdiğinizi söyleyebilirim. Tabi bulaşık işini yine siz halletmek zorundasınız.

 Ben gitardan alabileceğim her türlü sesi seviyorum. Metallica çalmayı da seviyorum Beatles da çalıyorum. Yerli şarkıları heavy metal tonunda çalmaya bayılıyorum. Değişik seslerin bana ilham verdiğine inanıyorum. Sanırım bu yüzden modelleme amfisi alma konusunda karar verdim. 

Modelleme Amfisi Alıyorum

Modelleme amfisi deyince Line 6 Spider IV diyen birisi muhakkak çıkacaktır. Roland Cube serisi ilginizi çekmiştir ve forumlarda al bi' idcore 10 bak keyfine yazanları okumuşsunuzdur. Bende tamamını ve daha fazlasını inceledim. Hepsi güzel amfiler. Muhtemelen her biri mutlu olmanıza yetecektir. Ben alırken bana sunduğunu model ve efekt sayısının çokluğunu ve sesin doğallığını göz önünde bulundurdum. Hangisi daha önemli derseniz tabi ki sesin doğallığı ve kalitesi derim fakat sadece sesi doğal diye de üzerinde 3-5 tane modellemesi olan amfiyi de almam. Bu anlamda Vox VT20+'ın beklentilerimin çok üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Üzerindeki ton yelpazesi o kadar geniş ki tonları denerken zaman nasıl geçiyor anlamıyorsunuz.

Vt20+ Modellemeler ve Efektler

Vox VT20+'ı almadan önce kullanma klavuzunu okumanızı ya da amfinin tanıtım videolarını izlemenizi tavsiye ederim yoksa amfiyi elinize aldığınızda kafanız karışabilir. Ürünün sol üst köşesinde 11 amfi modellemesinden birini seçebiliyorsunuz. Bunun yanındaki tuş da her amfinin 3 farklı tonunu size sunuyor. Bu tuşa her bastığınızda yeşil turuncu ve kırmızı olarak renk değiştiriyor ve bu seçtiğiniz amfi üzerinde farklı seslere ulaşmanızı sağlıyor. Aynı zamandan seçtiğiniz her amfi için Gain, Volume, Treble, Middle, Bass ve Master ayarlarını yapabiliyorsununuz.

Ürün üzerinde 11 adet pedal barındırıyor ve bu pedalların değerini ayarlayabileceğiniz bir kolu mevcut. Bir çok amfiyi alışveriş listemden çıkarmamın sebebi Vox Vt20+ daki bu özellikti. Her amfiye bir çok pedalı bağlayıp deneyebiliyorsunuz. (Bir çok gitar çalan arkadaşın bir düğmeyle bu iş yapılabiliyorsa biz neden binlerce dolar para verip setup kurduk dediğini duyar gibiyim)


Pedalların yanında ki kol da chorus, flanger, echo, delay gibi 11 farklı efekte sahip. Bunları da seçtiğiniz amfiye ve pedala ekleyebiliyorsunuz. Bu efektler için de bir derinlik ayarı mevcut. Bunlara bir de 3 farklı reverb ekleyebiliyorsunuz.

Gördüğünüz üzere amfi size sadece amfi modeli değil bir setup modeli vaat ediyor. Yani amfilerden AC15'i seçip WAH pedalı, chorus ve reverb ekleyebilirsiniz ya da amfiyi çıplak sesi ile çalabilirsiniz. 

Tüm bunların yanı sıra gelelim amfinin en sevdiğim özelliğine. Vox'un geliştirdiği bir sistem sayesinde amfinin ses kalitesini düşürmeden watt ayarı ile oynayabiliyorsunuz. Güzel ülkemde herkes apartmanda yaşadığı için 20 watt'lık bir amfiyi kimse kullanamayacaktır. Bu yüzden amfinin wattını düşürerek sesin hacmini kaybetmeden gitarınızı çalabilirsiniz. Aynı özellik 20 wattlık amfinizi 30 watta çıkarmanıza da olanak sağlıyor.

Amfiye Footswitch bağlayabiliyorunuz ve bunun için 2 alternatifiniz var. VSF2a (2 tuşlu) ve VSF5 (5 tuşlu). Footswitch kutu içinden çıkmıyor. Ayrıca satın almanız gerekli Ben VSF5 ile beraber almayı tercih ettim. 

Son olarak gelelim kulaklık performansına. Ben gitarı genellikle kulaklık ile çalmayı seviyorum. Bu yüzden amfilerin kulaklık kalitelerine de büyük önem vermiştim. Elimde Sennheiser marka kulak üstü bir kulaklık var. Tanıtım broşüründe Vox Vt20+ size kulaklık ile kabin modellemesi vermeyi vaat ediyor. Kabin modellemelerinden anlamam fakat kulaklık sesi beni mest ediyor.

Ben bu amfiyi bir kaç haftadır severek kullanıyorum. Bir çok modelleme amfisi arasında iyi bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Umarım siz de aradığınız sese ulaşırsınız. Bol müzikli günler dilerim.

Not: Vt20+ Vt40+ VT80+ Vt120+ aynı özelliklere sahip amfilerdir.